Většina lidí si občas rádo dá trochu nějakého toho dobrého alkoholu. Ale větší část našeho pitného režimu se skládá samozřejmě z nealkoholických nápojů. Jaké nealkoholické se pijí napříč různými zeměmi světa?
Frappé
Tento nápoj byl vynalezen v 20. století a je to jeden z nejpopulárnějších nápojů v Řecku. Postupně se rozšířil ale po celém světě a je oblíbený zejména v letním období. Původní frappé se vyrábělo mixováním vody, ledu a kávy, dnes se téměř všude do směsi přidává i mléko, které se mixuje s ostatními přísadami. Nápoj se pak dosladí dle chuti. Obvykle se podává v sklenici na kávu.
Zázvorové pivo
Zázvorové pivo má svůj původ v Anglii a vyrábí se ze zázvoru, který je fermentovaný, společně s cukrem a vody. Dříve se jednalo o alkoholický nápoj, ale vzhledem k tomu, že dnešní zázvorové pivo má velmi nízký obsah alkoholu, byl postupně kvalifikován jako nealkoholický nápoj
Champurrado
Tento velmi zajímavý nápoj se podává v Mexiku a lidé si ho tam tradičně dávají jako součást snídaně. Nápoj vznikne smícháním slazené kukuřičné kaše s čokoládou, která se pak naředí vodou či lékem. Nápoj se pak dále může dochutit různým kořením, jako je skořice nebo vanilka.
Boza
Boza pochází z Turecka a jedná se o fermentovaný nápoj z pšenice či prosa, nebo také ječmene. Dříve byla boza považována za alkoholický nápoj, nyní se vyrábí především jako nápoj nealkoholický a v Turecku je dostupný téměř v každém supermarketu.
Orxata
Tento nápoj můžete ochutnat ve Španělsku a připravuje se tak, že se namočí tygří ořechy, které se poté zmixují s cukrem a vodou. Na ochucení se přidává někdy skořice nebo citrón. Výsledný nápoj je velmi krémový a jemný, vyniká svou nevtíravou sladkostí a výraznou chutí ořechů.
Kávové mléko
Kávové mléko je velmi populárním nápojem v USA. Ale nenechte se zmást názvem, kávové mléko ve skutečnosti kávu neobsahuje. Je to směs mléka a kávového sirupu. Často se mléko navíc ještě dochucuje čokoládovým sirupem. Tento nápoj se podává zejména na Rhode Islandu.