V dnešní době se soustředíme na zdravé stravování. Chtěli bychom si připravovat pokrmy, které jsou vhodné pro naše zdraví. Někdy nám bohužel nechutnají. Zkuste vyzkoušet sóju luštinatou. Jedná se o nejstarší kulturní plodinu, která se pěstuje téměř po celém světe. Sója se stala všestrannou plodinou. Ze sójových bobů se vyrábí olej, mouka a mnoho jiných potravin sóju obsahuje. Sójová mouka obsahuje značné množství zdravé složky lecitinu. Lecitin příznivě ovlivňuje nervovou soustavu i metabolické pochody. Brání degeneraci mozku, cirhóze jater. Přesto, že se sója řadí ke zdravým potravinám, může způsobovat alergie pro obsah alergenů.
Oblíbená je především u veganů a vegetariánů, kteří ji používají k zahuštění pokrmů. Bez sóji si jen stěží můžeme představit asijskou kuchyni. Nejen sójová omáčka se s oblibou používá i v české kuchyni. Sója se používá k výrobě tempehu nebo typického asijského misa. Miso je potravina bohatá na probiotické bakterie. V Číně, Korei a Japonsku se používá pro lepší zažívání. Miso i tempeh se připravují kvašením, které sóju zbaví škodlivých látek.
Oslovit vás mohou chia semena. Dodají vám energii. Chia semena se řadí mezi superpotraviny a stejně jako sója patří k historicky známým potravinám. Chia obsahují důležité omega-3 mastné kyseliny. Tyto pro zdraví důležité kyseliny obsahuje také sója, dýňová či lněná semena a vlašské ořechy. Semena chia jsou vhodná při srdečních potížích, zácpě. Pozitivně působí při obtížném polykání. Zklidňují mysl, zmírňují nervozitu a navozují klidný spánek. Pro naše tělo je důležitý hořčík a vápník, který ovlivňuje tvorbu kostí a správnou funkci svalů. Chia semena vápník i hořčík obsahují. Semeny chia můžete při pečení sladkostí nahradit mák. Přidejte je do chlebového těsta nebo celozrnného pečiva. Mají vysoký obsah bílkovin. Mohou být náhražkou vajec.