Jahody- šťavnaté ovoce plné vitamínů


Jahody jsou hodně oblíbené ovoce. Jsou šťavnaté, mají příjemnou chuť a i vůni. V dnešní době si je můžeme koupit po celý rok pěkné a čerstvé. Jahody mají širokou škálu využití a jsou velmi zdravé. Obsahují vitamíny, minerální látky, vodu, vlákninu a sacharidy. Jahody z vitamínů obsahují: A, B1, B2, B3, B6, B12, C a vitamín E. Obsahují kyselinu listovou. Z minerálních látek obsahují: mangan, draslík, vápník, hořčík a železo. Jahody posilují imunitu a jsou protiinfekční. Jahody také snižují hladinu cholesterolu v krvi. Anthokyaniny, což jsou silné antioxidanty, rozšiřují cévy a uvolňují je.

jahody kbelík

Díky tomu se v našem těle snižuje krevní tlak. Draslík zase udržuje tlak pod kontrolou. Jahody jsou prevencí proti cukrovce a samotní cukrovkáři mohou jahody jíst. Jahody také obsahují hormon adiponektin. Tento hormon snižuje „mlsnou“ a urychluje metabolismus. Díky antioxidantům jsou jahody prevencí rakoviny jícnu, tlustého střeva, kůže, plic, rakovině kůže, močového měchýře a prsu. Jahody také snižují riziko různých žaludečních onemocnění. Jahody také pozitivně působí na náš mozek. Podporují jeho činnost a chrání jeho buňky, také zlepšují propojení neuronů.

dvě jahody

Jahody díky svým protizánětlivým a hojivým schopnostem zlepšují a urychlují hojení různých ran či odřenin. Také snižují riziko revmatoidní artritidy, tedy revmatu. Jahody obsahují velké množství manganu, díky tomu jsou prospěšné pro naše kosti, nervový systém a jsou dobré při vyčerpání. Zvyšují nám také chuť na sex. V kuchyni mají jahody širokou škálu využití. Můžeme si udělat jahodové smoothie, domácí jahodovou limonádu, zmrzlinu, různé koláče a dortíky, jahodový džem. Jahody se dají dát i s listovou zeleninou. Zkuste smíchat jahody s rukolou, kozím sýrem a dýňovými semínky. Přidejte trochu medu, olivového oleje, pomerančové šťávy a balzamikový ocet.